02 decembar 2016

U Ulcinju održana prezentacija na temu "Komercijalne vrijednosti plavog raka"

 

U srijedu, 30. novembra 2016. godine, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u saradnji sa Institutom za biologiju mora- Univerzitetom Crne Gore bilo je domaćin prezentacije a nakon toga i degustacije specijaliteta od plavog raka, sve zastupljenije vrste u našem moru. Program je od 13 časova počeo u restoranu "Miško" na rijeci Bojani, a zatim i u restoranu "Aragosta" na Maloj plaži sod 14:30 časova gdje su, nakon prezentacije Olivere Marković- naučne saradnice za demersalne resurse iz Instituta za biologiju mora koja se bavi izučavanjem rakova, prisutni su mogli degustirati različita jela bazirana na mesu plavog raka (mesu od izuzetne nutritivne vrijednosti).

Inače, plavi rak (Callinectis sapidus) potiče iz Atlanskog okeana gdje naseljava estuare i plitka obalna područja. Podnosi uslove visokog saliniteta i temperature, a može da preživi niske koncentracije kiseonika. Dobar je plivač i ima veliki reproduktivni potencijal. Spada u najinvazivnije morske vrste u Mediteranu u koji je dospio putem balastnih voda. Ovaj rak je prisutan u Jadranu već duže vrijeme, no njegova populacija se tek nedavno počela brojčano povećavati. U Crnoj Gori, plavi rak je primjećen na više lokacija, na ušću rijeke Bojane u Ulcinju, kod Jaza u Budvi i u Boki Kotorskoj, u Tivatskom zalivu. Meso plavog raka je jestivo, izuzetno kvalitetno i ukusno, zbog čega je potencijalno privredno isplativa vrsta.

Cilj ove kampanje je da se ribarima, vlasnicima restorana i lokalnom stanovništvu prezentiraju informacije o ovoj novoj vrsti u našem moru koja za razliku od drugih invazivnih vrsta morskih organizama predstavlja novi potencijal za izlov i komercijalno korišćenje.

 

30113  30114

 

30111  30112

Copyright © Morsko dobro 2017

Premium Joomla Templates