06 jun 2017

U MARINI BAR SVEČANO PODIGNUTA PRVA PLAVA ZASTAVICA U 2017. GODINI

U Marini Bar od danas se vijori Plava zastavica, koju je simbolično, na Svjetski dan zaštite životne sredine, podigao predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić. Marina Bar je i prva marina u Crnoj Gori koja je dobila ovo prestižno ekološko priznanje. Na današnjoj svečanosti koja je upriličena u okviru programa „Plava zastavica u Crnoj Gori za 2017 godinu“, direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić uručio je ukupno 24 Plave zastavice za kuplišta u svih 6 primorskih opština i 14 sertifikata za kupališta koja se nalaze u pilot fazi projekta. Domaćin svečanosti bila je kompanija AD „Marina Bar“, a organizatori tradicionalno NVO „Ecom“ i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom.

Prisutnima su se i prigodnim riječima obratili direktor JP za upravljanje morskim dobrom Predrag Jelušić, predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić, izvršni direktor NVO „Ekom“, Saša Karajović, izvršni direktor AD „Mrina Bar“ dr Radovan Orlandić, rukovodilac projekta "SUST-MARINA" prof. dr Branislav Dragović i generalni direktorata za naučna istraživanja u Ministarstvu nauke, Darko Petrušić,

„ Sve veći broj plaža sa Plavom zastavicom i onih koji ulaze u Pilot fazu predsatvlja svojevrsno priznanje za Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, ali i potvrđuje da je organizacija kupališta na zavidnom nivou. Primjer marine Bar koja je dobitnik prve Plave zastavice u našoj zemlji trebalo bi da slijede i ostali, to je ujedno i potvrda da se poštuju najviši standardi, a taj kvalitet će na naše obale dovesti i nove goste. Na taj način smo pokazali da uređujući obalu i doprinoseći kvalitetu turističke ponude CG možemo poštovati standarde u kontinuitetu i biti konkurentni u ostalim mediteranskim destinacijama koje se ozbiljno bave turizmom“ istakao je direktor JP za upravljanje Morskim dobrom, Predrag Jelušić.

“Za nas Plava zastavica predstavlja turističku marku, koja brojnim turistima jeste glavni orijentir pri odabiru destinacije jer gost bira destinacije koje ekološki imaju značajnu prepoznatrljivost” kaže Radovan Orlandić, izvršni direktor AD Marina Bar.
Da je Plava zastavica priznanje za napore cijele turističke organizacije Bara, smatra i dr Zoran Srzentić predsjednik Opstine Bar. No, prema Srzentiću to priznanje obavezuje na još bolju uslugu i veće standarde.

Broj Plavih zastavica na našim plažama iz godine u godinu se povećavao, zahvaljujući trudu i entuzijazmu pokrovitelja i, naravno, zakupaca istako je Saša Karajović, izvršni direktor NVO „Ekom“. Karajović je naznačio i da je taj broj već na zavidnom nivou, ali da ima tendenciju i da se poveća na 30 Plavih zastavica na crnogorskom primorju.

Plave zastavice dodjeljene su zakupcima koji su ih zaslužili svojim predanim radom na ispunjavanju 32 kriterijuma tokom protekle sezone, i to za ukupno 24 kupališta:
Opština Herceg Novi (1 plaža)
- kupalište „Stevuzo“, uvala Dobreč – korisnik Društvo "Northstar" doo i Banićević Zoran

Opština Tivat (3 plaže)
- kupalište „Almara beach“, Oblatno – korisnik „Mont Voyage“ doo
- kupalište „Plavi Horizont“, Plavi horizont – korisnik „Primorje hotels & restaurants“ ad Tivat
- kupalište „Kalardovo“, Kalardovo – korisnik „Kalardovo plus“ doo

Opština Budva (čak 11 plaža)
- kupalište „Blue Beach“, Jaz – korisnik Mikijelj Dragan i Ivanović Slobodan
- kupalište „Escallera“, Jaz – korisnik „Escallera“ doo
- kupalište „S and I beach life“, Jaz – korisnik „S & I company“ doo
- kupalište „Poseidon“, Jaz – korisnik „Poseidon“ doo
- kupalište „Time out“, Slovenska plaža – korisnik „Amon Express“ doo
- kupalište „Dolcevita“, Bečići – korisnik „Dolce vita“ doo
- kupalište „Sveti Toma“, Bečići – korisnik „ProAqua Montenegro“ doo
- kupalište „Queen of Montenegro“, Bečići – korisnik „Queen management“ doo
- kupalište „Kamenovo 17A“, Kamenovo – korisnik „Kamenovo beach“ doo
- kupalište „Kamenovo 17B“, Kamenovo – korisnik „La Suerte“ doo
- kupalište „Lučice“ Petrovac – korisnik „Pester Co“ doo

Opština Bar (2 plaže)
- kupalište „Centar“, Sutomore – korisnik „Plaža Centar“ doo
- kupalište „Paradiso“, Utjeha – korisnik „Alexander & Una“ doo

Opština Ulcinj (7 plaža)
- kupalište „Toni gril“, Velika plaža – korisnik „Toni gril“ doo
- kupalište „Miami“, Velika plaža – korisnik „Miami“ doo
- kupalište „Evropa beach“, Velika plaža – korisnik „Evropa beach“ doo
- kupalište „Mojito“, Velika plaža – korisnik „Stefandro“ doo
- kupalište „Safari“, Velika plaža – korisnik „Dely tours“ doo
- kupalište „MCM beach“, Velika plaža – korisnik „MCM Rental Service“ doo
- kupalište „Copacabana“, Velika plaža – korisnik „Copacabana

Sertifikati zakupcima koji su u pilot fazi dodjeljeni su kupalištima „Svetionik“, na Jazu, „Sirena“, na Jazu, „Sen Tropez“, Slovenska plaža, „Samsara Deluxe“, Bečići, „Galija“, Crvena glavica - korisnik "Beach"doo „Hotel Maestral“, Pržno, „Drobni pijesak“, Reževići, „Ponta“, Petrovac, u Opštini Budva, potpom kupalištu “Korali” u Sutomoru u Opštini Bar, kupalištu „Ploče“ Platamuni u Opštini Kotor Opština Ulcinj Pearl beach“, „Mar Buena“, „White beach“, i „Cabo beach“ na Velikoj plaži u Opštini Ulcinj.

Program Plava zastavica se u našoj državi realizuje od 2003. godine, kada je NVO “EKOM” postala pridruženi član Fondacije za ekološku edukaciju i time stekla pravo da bude Nacionalni operater za Crnu Goru i organizator programa „Plava zastavica u Crnoj Gori“. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore odmah je prepoznalo značaj Plave zastavice i od samog početka postalo generalni sponzor i pokrovitelj Programa, koji je već petnaest godina jedna od najvažnijih aktivnosti vezanih za odgovorno upravljanje obalom i plažama.

 

BlueFlag1 BlueFlag2

BlueFlag5 BlueFlag7

Copyright © Morsko dobro 2017

Premium Joomla Templates