29 jun 2017

Zamjenik izvršnog diektora Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) u zvaničnoj posjeti Javnom preduzeću

U zvaničnoj posjeti Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore danas je boravio zamjenik izvršnog diektora Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), koja sprovodi internacionalni program Plave zastavice, i međunarodni direktor Green Key-a Finn Bolding Thompson. Sastanku sa gospodinom Thompsonom prisustvovali su direktor Javnog prdeuzeća Predrag Jelušić, zamjenik direktora Dragoljub Marković, rukovoditeljka Službe za održivi razvoj Aleksandra Ivanović, službenica Javnog preduzeća Milica Mašanović i izvršni direktor NVO “Ecom” Saša Karajović.


Povod posjete gospodina Thompsona crnogorskom primorju je obilazak plaža koje posjeduju sertifikat Plave zastavice, kojih za 2017. godinu ima ukupno 25, od čega se 24 vijore na kupalištima i jedna u Marani Bar. Takođe, povod posjete je i uspostavljanje saradnje na sprovođenju programa “Zeleni ključ” (Green Key), koji se dodjeljuje kao posebno ekološko priznanje za hotele.


Zamjenik izvršnog direktora Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i međunarodni direktor Green Key-a Finn Bolding Thompson je naveo da mu je zadovoljstvo što ima priliku da boravi u Crnoj Gori i razgovara sa koordinatorom za oba programa u Crnoj Gori. Thompson je naveo i da su posjetili jedan od butik hotela koji će se uskoro pridružiti zelenom ključu i izvršili kontrolu plaža i marina sa plavom zastavicom. Thompson je zahvalio NVO “Ecom” kao nacionalnom operateru koji sprovodi program plave zastavicie i Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom na podršci.


Direkotr Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić na konferenciji za medije je naveo:
“ Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je od samog početka prepoznalo značaj programa Plave zastavice i već 15 godina uzastopno je pokrovitelj i generalni sponsor programa sa NVO “Ecom”.
Jelušić je izrazio zadovoljstvo što je gospodin Thompson imao priliku da se upozna sa kvalitetom i standardom koji se razvija kada je riječ o upravljanju kupališta. Intencija je da se još više podiže standard upravljanja kupalištima, kao važnim resursom crnogorskog primorja, a upravo je kontrola pokazala da Crna Gora može da poštuje međunarodne standarde u kontinuitetu.

Saša Karajović, izvršni direktor NVO “Ecom” je istakao:
“ Pored 24 plave zastavice koje su dodjeljene kupalištima, od ove godine imamo i jednu marinu. Trudimo se da kvantitet bude pokriven i kvalitetom, a već 14 plaža ima pilot fazu i naredne godine broj plavih zastavica može porasti”.
Istakao je i da je intencija da poraste broj plavih zastavica na hotelskim kupalištima.
“Probaćemo da pokrenemo i program zeleni ključ i nadamo se da će neki od hotela koji imaju plavu zastavicu za kupališta poželjeti da imaju i ovo prestižno priznanje. Program plave zastavice predsatvlja dobar primjer kako u saradnji sa javnim sektorom i malim biznisom sve može dobro da funkcioniše i zadržava dobre standarde”, dodao je Karajović.

 

foto1

Copyright © Morsko dobro 2017

Premium Joomla Templates