05 avgust 2017

Radni sastanak sa Upravom za inspekcijske poslove

U cilju sumiranja dosadašnjih rezultata i kontinuiranog praćenja ljetnje turističke sezone Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom organizovalo je juče radni sastanak sa predstavnicima Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore. Sastanku su pored direkotra Javnog preduzeća Predraga Jelušića i pomoćnika direkotra Rajka Malovića i Dragana Markovića, te glavne inspektorke Višnje Orban i predstavnika Uprave za inspekcijske poslove, prisustvovali i novoimenovani državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizima Damir Davidović i generalna direkotrica Direkotrata za turistički razvoj i standarde Olivera Brajović. G-din Jelušić je upoznao prisutne sa aktivnostima i mjerama koje Javno preduzeće sprovodi u cilju integralnog upravljanja resursima na crnogorskom priobalnom pojasu.

Jelušić je istakao da se kontrola svakodnevno vrši na crnogorskim kupalištima i pohvalio dobru saradnju Službe za kontrolu morskog dobra i Uprave za inspekcijske poslove. Podsjetio je prisutne da su u skladu sa Pravilnikom o uređenim i izgrađenim kupalištima, zakupci dužni da oslobode 50 odsto prostora od mobilijara i naglasioda je ove godine značajno smanjen broj prijava koje se odnose na nepoštovanje ovog pravila.

Na sastanku je bilo riječi o raspisanim javnim pozivima za davanje u zakup pristaništa, privezišta i druge obalne infrastrukture, koje je Javno preduzeće sprovelo prije nekoliko dana, a koje će nakon okončanih tenderskih procedura u značajnoj mjeri unaprijediti izdavanje odobrenja za organizovanje planiranih namjena na tim objektima i samim tim obezbjediti preduslove za legalno funkcionisanje objekata obalne infrastrukture i legalan rad privrednih subjekata koji na njima obavljaju djelatnost.

Jedna od ključnih tema odnosila se na uspostavljanje legalnog obavljanja turističke djelatnosti na obalama rijeke Bojane. Javno preduzeće je tokom protekle godine sprovelo nephodne mjere, kroz raspisivanje javnog poziva za zakup sojanica, obilježavanje zakupljenih objekata brojevima i davanjem podrške i smjernica u kojem pravcu je potrebno organizovati djelatnost na tom prostoru u skladu sa važećim planskim dokumentima, što je u značajnoj mjeri olakšalo posao Upravi za inspekcijske poslove u smislu sprovođenja adekvatne kontorle.

U narednom periodu akcenat će biti stavljen i na kontroli obavljanja djelatnosti iznajmljivanja plovila i usluga naplate prevoza plovilima, zaključeno je na sastanku.

Copyright © Morsko dobro 2017

Premium Joomla Templates