06 oktobar 2017

U Budvi održan Okrugli sto projekta „CORE“

U hotelu “The Queen of Montenegro” u Budvi juče je održan Okrugli sto projekta „CORE“, koji predstavlja EU/IPA prekogranični projekat sa temom "Istraživanje i podizanje svijesti u prevenciji zaštite okoline i uspostavljanje veće sigurnosti i mjera za zaštitu pomorskog dobra u prekograničnom području Republike Hrvatske i Crne Gore“. Projekat CoRE sprovode partnerske institucije u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Hrvatski partneri u projektu su: Hrvatski hidrografski institut iz Splita (HHI) kao funkcionalni vodeći partner i Sveučilište u Dubrovniku – Institut za more i priobalje (IMP). Crnogorski partneri na projektu su: Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore (JPMD).

Učešće na okruglom stolu imali su direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore Luka Mitrović i mag.ing.admin.nav., ravnateljica Hrvatskog hidrografskog instituta, Vinka Kolić. Srđan Čupić ispred Hrvatskog hidrografskog instituta i Nikša Glavić iz Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku i Luka Ćalić iz Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore održali su prezentaciju na temu "Terensko istraživanje u sklopu projekta CoRE u Hrvatskoj i Crnoj Gori i preliminarni rezultati istraživanja" – segment sigurnosti na moru,. O "Zaštiti priobalnog područja Crne Gore uključujući deltu rijeke Bojane, preventivno i operativno djelovanje“ govorio je Vladan Radonjić, kapetan. Na temu "Status pomorskog/morskog dobra u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori", govorili su Loris Rak, dipl.iur. Marine domain-law ekspert i Suzana Martinović ispred Javnog preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Projekat „Core“, između ostalog, podrazumjeva hidrografska, biološka i hemijska istraživanja zbog evidentnih erozija plaža Sutomore i Mogren i alovijalnih promejna na delti rijeke Bojane. Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore kroz ovaj projekat dobio je „Multi Beam“, koji mjeri dubinu mora na 500 metara sa preko 500 tačaka i obrađuje podatke koje će koristiti Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom za preporuke releventnim institucijama u Crnoj Gori.

 

core 1

 

Copyright © Morsko dobro 2017

Premium Joomla Templates