01 jul 2019

Saopštenje za javnost povodom sastanka o raspisivanju međunarodnog konkursa za idejno arhitektonsko rješenje budvanskog šetališta

JP Morsko dobro, Opština Budva i Ministasrtvo održivog razvoja i turizma pokrenuli su inicijativu za raspisivanje međunarodnog konkursa za izradu idejnog arhitektonskog rješenja za uređenje budvanskog šetališta. Na poziv Glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića, u Budvi su juče i danas boravili profesor arhitekture na Univerzitetu u Ljubljani Tadej Glažer iz Slovenije i arhitekta Zoran Boševski, profesor Univerziteta u Zagrebu, u svojstvu predloženih članova žirija iz inostranstva. Nakon što su juče izvršili obilazak cjelokupne obalne zone u Budvi i Bečićima, danas je u kabinetu menadžera Opštine Budva organizovan sastanak na kojem se razgovaralo o izradi projektnog zadatka za raspisivanje konkursa. Sastanku sa gostima prisustvovali su predsjednik Opštine Budva Marko Carević, menadžer Milo Božović, glavna gradska arhitektica Ana Samardžić, sekretar Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj Stevo Davidović sa svojim saradnicima, potom glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović i direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić sa saradnicima.

Na sastanak su pozvani i predsjednik Odbora direktora HG Budvanska rivijera Saša Radović i direktorka Katarina Kažanegra, kao predstavnici najvećeg privrednog subjekta čije vlasništvo obuhvata značajan dio obalne zone u Budvi koja treba da se rekonstruiše.

Na današnjem sastanku je zaključeno da će Ministarstvo održivog razvoja i turizma formirati Komisiju za raspisivanje konkursa (žiri), dok je JP Morsko dobro kao jedan od inicijator ovog projekta doznačilo 100.000,00 € Ministarstvu za raspisivanje konkursa za idejno arhitektonsko rješenje budvnaskog šetališta. U skladu sa zakonskom regulativom, članovi komisije biće dva predstavnika iz inostranstva koja su posjetila Budvu, dok će Opština Budva, JP Morsko dobro i Ministarstvo održivog razvoja i turizma imati po jednog predstavnika uz dvojicu arhitekata iz Crne Gore.

Na sastanku je zaključeno i da će projektni zadatak tretirati područje od Gradskog parka u Budvi do Plavog kamena u Rafaliovićima uključujući pojas od gornjeg šetališta sve do mora u Budvi. Opština Budva će izraditi geodetske podloge koje moraju biti sastavni dio konkursnog materijala. Ministarstvo održivog razvoja i turizma će formirati tehnički tim za podršku konkursnoj komisiji koji će u cjelosti pripremiti materijal za projktni zadatak na osnovu smjernica JP Morsko dobro i Opštine Budva. Očekivanja su da međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje šetališta u Budvi bude zvanično raspisan početkom septembra 2019. godine.

 

IMG 5605

 

 

Copyright © Morsko dobro 2017

Premium Joomla Templates