Ekološke akcije

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, već tradicionalno u saradnji sa nevladinim organizacijama, školama, ekološkim udruženjima, opštinskim preduzećima i relevantnim državnim institucijama obilježava međunarodni "Dan planete Zemlje" i "Mediteranski dan obale" prigodnim ekološkim akcijama i manifestacijama. Takođe, u okviru svojih mogućnosti i kapaciteta, Javno preduzeće prihvata inicijative i pruža podršku velikom broju ekoloških organizacija, institucija i pojedinaca u realizaciji aktivnosti koje imaju za cilj očuvanje obale, mora i podmorja. Svoje aktivnosti koje usmjerava u pravcu zaštite našeg priobalja, Javno preduzeće prezentuje učešćem na sajmu ekologije koji se već tradicionalno organizuje u Budvi. Ovim povodom gotovo svake godine, neka od sajamskih aktivnosti našeg preduzeća bude uvrštena u zvaničan program Sajma. Pored toga, Javno preduzeće se više puta uključilo i u ekološke akcije i kampanje od međunarodnog i regionalnog karaktera.

Akcija čišćenja akvatorijuma u Perastu 
Akcija čišćenja akvatorijuma u Perastu rezultirala je vađenjem iz mora veće količine sitnijeg otpada, metala, plastike i gume, kao i dvije karoserije automobila. Institut za biologiju mora i JP Morsko dobro još jednom apeluju na građane da prestanu sa ovako lošim i po prirodu krajnje štetnim navikama. Za potrebu akcije u Perastu, građevinska firma YU Briv je besplatno ustupila mehanizaciju, a JP Morsko dobro je za angažovanje ronilaca iz Ronilačkog kluba Kotor izdvojilo 500 eura. Aktivnosti na čišćenju akvatorijuma u zalivu će biti nastavljene.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Najava Akcije čišćenja akvatorijuma u Perastu
Institut za biologiju mora i JP Morsko dobro organizovaće u utorak 20.11. 2012. u 10 sati čišćenje akvatorijuma na lokalitetu ispod parkinga na ulazu Perast iz pravca Kotora. Akciju će pomoći građeviska firma YU Briv , koja će besplatno ustupiti mehanizaciju (pontone i dizalice), kako bi se iz podmorja izvadio i otpad većeg gabarita, a kasnije odvezao na deponiju. Za angažovanje Ronilačkog kluba "Kotor", JP Morsko dobro je izdvojilo 500 eura.
Institut za biologiju mora je upozorava da se na više lokacija na našem primorju nalaze veće količine čvrstog otpada, počev od plastičnih materijala, poput razne ambalaže i automobilskih guma, pa sve do karoserija automobila, šporeta, frižidera , i svega ostalog što odslikava ljudski nemar kada je u pitanju zaštita mora i podmorja.
Kako je najveća količina ovakvog otpada deponovana na lokalitetima Orahovac, Perast i Verige, maksmalnim angažovanjem Istituta, Morskog dobra ,Yu Briva i ronilaca u ovoj prvoj akciji otpad će biti uklonjen sa lokacije u Perastu.
Morsko dobro učestvovalo u akciji u Kotoru
JP Morsko dobro je finansijski podržalo i učestvovalo u akciji čiscenja Bokokotorskog zaliva koju je organizovao Klub sportskih ribolovaca "Zubatac" iz Kotora u saradnji sa Američkom ambasadom, Planinarskim klubom "Vjeverice", NVO "Beštije" , TO Kotor, JKP Kotor, J. K. "Lahor", firmom "Cogi"i Crvenim krstom Kotor.
Prvoj u nizu akcija čišćenja zaliva i obale Kotorskog zaliva poseban doprinos dali su mladi volonteri "Festivala pozorišta za djecu - Kotor".
U akciji čišćenja obale i površine mora u Kotorskom zalivu, na potezu od crkve Svetog Matije u Dobroti do naselja Muo, učestvovalo je oko 70 volontera. Prikupljeno je 10 tona raznog otpada - plastičnih boca, kesa, guma, metalnog i drugog otpada, a između ostalog, iz mora je izvadjeno i pet betonskih kanti za smeće i jedna klupa.
Morsko dobro obilježilo završetak radova na Solilima
Povodom završetka radova na uređenju posebnog (specijalnog) rezervata prirode Solila u Tivtu, JP Morsko dobro, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja, Zavodom za zaštitu prirode i Opštinom Tivat, organizovalo je za učenike starijih razreda osnovnih škola i srednjoškolce, iz Tivta, Kotora i Budve Čas u prirodi.
Stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode (ornitolozi i botaničari), predstavnici Opštine Tivat i JP »Morsko dobro« omogućili su učenicima da na licu mjesta prošire svoja znanja o važnosti razervata za ljubitelje ptica sa jedne, i ptice-selice, kojima Solila predstavljaju značajno odmorište i hranilište, s druge strane. Direktor Zavoda za zaštitu prirode Zlatko Bulić istakao je svakovrsni značaj Solila u prirodnom,kulturnom, nacionalnom, turističkom i ekološko - edukativnom smislu. Predstavnica Opštine Tivat Tatjana Jelić, izražavajući zadovoljstvo izvedenim radovima, kazala je da će se Opština Tivat potruditi da Solila zadrže takav karakter i osobenosti. Savjetnik direktora JP "Morsko dobro" kazao je da je uređenje Solila značajan put na unapređenju ovog prostora i doprinos da ovaj prirodni i istorijski lokalitet bude dopuna kvalitetu življenja na ovim prostorima. Samostalni saradnik za uređenje prostora i GIS u JP "Morsko dobro" govorio je o vrstama i toku radova na uređenju lokaliteta Solila, koji su se odvijali u dvije faze za koje je JP uložilo 54.000. eura, a za nastavak uređenja opredijelilo još 25.000.
Dodatnu atrakciju Času u prirodi činilo je prisustvo pisca i novinara Džonatana Franca, koji je na Solilima crpio podatke i inspiraciju za tekst »Migratorne ptice Mediterana«, koji će biti objavljen u poznatom magazinu »National Geographic« . Času u prirodi odazvali su se učenici sljedećih škola: O.Š. "Stefan Mitrov Ljubiša" - Budva, "Druga osnovna škola" – Budva, S.M.Š. "Danilo Kiš" - Budva, O.Š. "Savo Ilić" - Kotor, O.Š. "Njegoš" - Kotor , Gimanazija - Kotor, O.Š. Nikola Đurković" – Radanovići, O.Š. "Drago Milović" – Tivat, S.M.Š. Mladost" - Tivat i O.Š. "Branko Brinić" - Radovići. Svoj doprinos i podršku organizatorima su pružile Nevladine organizacije"Ecom" , "Eco Cenatar Delfin", "Expeditio" , "Evropski dom Tivat", "Zeleni Crne Gore", "CZIP" i "Green Net“.
Učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola, te brojni građani i mediji, ocijenili su jučerašnji događaj kao veoma korisno i prijatno druženje i poželjeli da ovakvih susreta bude što više.
Morsko dobro na Sajmu ekologije 2011.godine
U okviru aktivnosti na Sajmu ekologije, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u saradnji sa Nacionalnim koordinatorom za kampanju "Plava zastavica" NVO "Ecom", sjutra u 13 sati održaće predavanje na temu "Plava zastavica".
O značaju ovog ekskluzivnog međunarodnog ekološkog obilježja govoriće nacionalni koordinator Saša Karajović.
JP za upravljanje morskim dobrom na Sajmu ekologije 2009.godine
Sajam ekologije, petnaesti po redu, i ove godine okupio je izlagače iz velikog broja zemalja. Atraktivnost štanda JP za upravljanje morskim dobrom odmah je privukla posjetioce, kojima su dijeljeni posteri i brošure, a danas u 14:30 sati, u saradnji sa Institutom za biologiju mora, biće održana prezentacija „Morski biodiverzitet“.

Copyright © Morsko dobro 2017

Premium Joomla Templates